RESEPI DAGING MASAK ASAM PEDAS

 

BAHAN-BAHAN MENTAH :-

  • DAGING LEMBU - ANGGARAN 1 KILO ( DIPOTONG DADU, DIBASUH & DITOSKAN )
  • TERUNG BULAT @ TERUNG PANJANG - 3 @ 4 BIJI ( TERPULANG KALAU HENDAK LETAK LEBIH )

 

BAHAN-BAHAN YANG DIKISAR :-

  • BAWANG MERAH - 2 @ 3 BIJI
  • BAWANG PUTIH - 2 @ 3 BIJI
  • HALIA - SEINCI
  • KUNYIT HIDUP - 1 INCI
  • JINTAN MANIS - 1 SUDU
  • KETUMBAR - 1 SUDU

 

BAHAN-BAHAN MENUMIS :-

  • MINYAK MASAK
  • AIR - IKUT KEPERLUAN
  • GARAM - SECUKUP RASA
  • PENAMBAH RASA - SECUKUR RASA
  • SERBUK LADA HITAM - 1 SUDU KECIL
  • DAUN LIMAU PURUT - 3 @ 4 HELAI ( DIBASUH )
  • AIR ASAM JAWA - TAMBAH IKUT KEPERLUAN 
  • HALBA - ANGGARAN 1 SUDU

 

CARA-CARA

  • PANASKAN KUALI DENGAN MINYAK, MASUKKAN HALBA, TUMIS BAHAN YANG TELAH DIKISAR SEKALI. TUMIS SAMPAI NAIK BAU. MASUKKAN DAUN LIMAU PURUT SERTA SERBUK LADA HITAM.
  • MASUKKAN GARAM ( UNTUK CEPAT GARINGKAN LADA ), MASUKKAN SECUKUP RASA - MASUKKAN DAGING DAN AIR - BIAR SAMPAI DAGING EMPUK.
  • MASUKKAN AIR ASAM JAWA DAN TERUK - BIAR TERUNG MASAK SEKEJAP - RASA KALAU KURANG GARAM ATAU PERASA.
  • MASAK SEHINGGA DAGING EMPUK - BOLEH MAKAN BERSAMA NASI ATAU ROTI - KALAU NAK MAKAN BEGITU SAJA PON BOLEH JUGAK.